Endoskopi Nedir?

Endoskopi ucunda kamera bulunan ve yaklaşık olarak bir metre uzunluğunda ve parmak kadar kalınlığı bulunan bir cihazdır. Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir.

Endoskopi İşlemi Nasıl Yapılır?

Endoskopi mideye yapılacaksa gastroskopi işlemi uygulanır. Bir hortumun ucunda bulunan ışık kaynağı ile ağız yolundan mide içine girilir ve o bölgede bulunan ülser, tümör gibi lezyonların incelemesi yapılır. Doktorun gerek görmesi durumunda biyopsi için bölgeden küçük bir parça örnek alınabilir. Eğer kolonoskopi yöntemiyle kalın bağırsaklara bakılacaksa işlem öncesinde hastaya mutlaka genel ya da lokal anestezi işlemi uygulanmaktadır.

Hastaya anestezi verilmesi yine hastanın kendini rahat hissetmesi açısından önemlidir. Ucunda ışık kaynağı olan bir kamerayla anüs yolundan girilerek kalınbağırsak ve kolonların incelemesiyle yapılır. Yapılan işlem bağırsak temizliğine, mevcut hastalıklara ve bağırsak yapısına bağlı olarak 15 ya da 30 dakika kadar sürmektedir.

Endoskopinin riskleri var mıdır?

Endoskopik işlemler, hastanın vücuduna ucunda ışık kaynağı olan bir boru yardımıyla bakılmasına denir. Endoskopik işlem borusu son derece hassas ve hastaya zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı için endoskopi işlemi sırasında oluşabilecek riskler son derece düşüktür. Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir.