Hemoroid (Basur) Nedir?

Toplumda oldukça sık görülen ancak utanma duygusu nedeniyle hastaların muayene olmayıp doğru tedavi edilmedikleri ya da oldukça ilerlemiş bir evrede hekime başvurdukları bir hastalık olan hemoroid, halk arasında basur olarak da bilinmektedir.

Hemoroidal hastalık anüs bölgesindeki toplar damarların çeşitli sebeplerle genişlemesi veya varisidir. Yer aldıkları bölgeye göre iç veya dış olarak ikiye ayrılırlar. Dış hemoroidler, makat bölgesinin en çok sinir ucu bulunan dış bölgesinde yerleşir ve genellikle şikayete sebep olmazlar. Ancak toplar damar genişlemesi olan bu şişliklerin içinde dolaşan kan bazen pıhtılaşarak ağrılı ve mor bir kabartı şeklinde izlenebilir. İç hemoroidler ise daha üstteki toplar damarların genişlemesi ile oluşur ve dört evreye ayrılır. 

1. evrede hastalarda sadece büyük tuvalet sonrasında kırmızı renkli kanama şikayeti olur. 

2. evrede kanamayla birlikte büyük tuvalet sırasında şişlikler dışarı çıkar ancak tuvalet bitiminde tekrar kendiliğinden içeri girerler. 

3. evrede kanamaya anal bölgede ıslaklık ve kaşıntı eşlik eder. Ayrıca dışarı çıkan memeler ancak elle içeri itilebilir. 

4. evrede ise makat çevresinde elle itmekle dahi içeri girmeyen ağrı ve ıslaklık yaratan şişlikler mevcuttur. Kabızlık, tekrarlayan ishaller, uzun süre tuvalette oturma, dışkılama sırasında aşırı ıkınma, gebelik, uzun süre ayakta kalma gibi sebepler hemoroide sebep olan etkenlerden bazılarıdır.

Hemoroidlerin belirgin hale gelmesinde ıkınma başlıca etkendir. Ikınma sırasında artan basınç ile toplar damar yastıkçıklarının genişlemesine sebep olur ve giderek genişleyen ve sarkan şişlikler kanamaya yol açarlar. Gebelik ise mekanik etki yanında hormonal değişiklikler sonucu toplar damar yastıkçıklarını yerinde tutan bağlarda gevşemeye sebep olur. Gebelikde oluşan hemoroidlerin %15 i gebelikden sonra kaybolmayabilir. Hemoroid oluşumunu engellemek için kabızlıktan korunmak çok önemlidir. Özellikle liften zengin beslenme alışkanlığını edinmek, bol su tüketmek en doğal yoldur. Baharatlı ve acılı gıdalar, alkol bölgesel tahribata sebep olabilir. Bunun dışında tuvalette uzun zaman geçirmemek ve düzenli tuvalet alışkanlığı kazanmak, ağır yükleri kaldırmaktan kaçınmak hemoroidten korunmanın yollarından birkaçıdır. Günümüzdeki teknolojik gelişmelerle birlikte hemoroid tedavisinde oldukça başarılı yöntemler geliştirilmiştir. Ancak tedavi yöntemi seçimi hastanın muayenesinin ardından hemoroidal hastalığın evresine göre yapılmalıdır. Zira her yöntem her hasta için uygun olmayabilir. Örneğin evre 1 ve evre 2 iç hemoroidlerde yalnızca ilaç tedavisi yeterli olabilmektedir. Öncelikle hastaların yumuşak kıvamda dışkılamalarını sağlamak gereklidir. Kronik ishal veya kabızlık varsa düzeltilmelidir. Hastaya ıkınmadan dışkılaması ve sarkan şişlikleri yerine koyması öğretilir. Özellikle ağrılı dönemlerde sıcak su oturma banyoları yararlı olur. Sıcak su banyoları, yıkanma suyu sıcaklığındaki su dolu kuvet yada leğene oturularak yapılabildiği gibi duşun ahizesini anal bölgeye tutarak da yapılabilir. Burada sıcak suyun olumlu etkisi anal bölgedeki kasların gevşemesini sağlayarak olmaktadır. Bunun dışında tedavide bölgeye sürülen bazı kremler ve ağız yoluyla alınan toplar damar duvarlarını güçlendiren ilaçlar da kullanılmaktadır. 3. ve 4. evre hemoroidlerin tedavisinde ameliyat yöntemlerinin seçilmesi daha uygun olacaktır.

Klasik cerrahi metodlarda genellikle genel anestezi altında hemoroid pakeleri çıkarılmaktadır. Güncel olarak bu işlem için Ligasure veya Harmonic scalpel gibi damar kapama cihazları kullanılmaktadır.

Lazer Hemoroidektomi

Lazer yöntemi dokuyu korur : Hemoroidler uygun anestezi altında küçük bir kesi yapılarak ince bir lazer sondası yardımıyla içten,makat cildine zarar verilmeksizin büzüştürülür. Bu yöntemle yalnızca çok küçük bir yara olur.

LAZER ile hemoroid tedavisi

Lazer ile tedavi aşamaları

1.Lazer sondası gözetim altında hemoroid memeciğin merkezine yerleştirilir.
2.LHP lazer ile her hemoroid isabetli bir şekilde içten büzüştürülür.
3.Tedavinin bir sonucu olarak hemoroidler büzüşür ve yavaş yavaş gelirler.
Lazer ile Tedavinin Etkisi
Lazerin isabetli derinlemesine etkisi sayesinde büyümüş olan hemoroidler ayrıca kan dolaşımından da ayrılırlar Lazer tedavisinin ardından birkaç gün içinde kanamalar durur ve kısa bir süre sonra da hemoroidler büzüşmeye başlar.

Avantajlar
Lazer tedavisi hemoroidi 2.ve 3. evrede olan hastalar için uygundur. Geleneksel cerrahi müdahalelerin aksine bu uygulamada genelde kesi olmaz ve doku alınmaz. Lazer ışınıyla yapılan tedavi daha başka avantajlara da sahiptir:

• Hemoroid düğümlerinde isabetli doku azaltılması
• Sıvı tutma kabiliyetinin maksimum korunması
• Makat kasının,cildinin ve dokusunun mümkün olan en iyi şekilde korunması
• Kısa sürede iyileşme

LAZER ile Hemoroid Tedavisi

Hemoroidlerin ve anal fistüllerin tedavisi için kansız ve bıçaksız yöntemden yararlanın. Hemoroidlerin veya fistüllerin lazer ile tedavi edilmesi olanaklarını doktorunuza sorun.