Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Nedir?

Sıklıkla 30 yaş altındaki erkeklerde görülen “Kıl Dönmesi” veya tıbbi adıyla “Pilonidal Sinüs”, cildin altındaki kıl yuvasına deniyor. Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) deri altı kistinin deri artıklarıyla (kıl, yağ, epitel doku ve diğer deri dokusunun içerde birikmesiyle) o bölgede iltihaplı bir doku oluşmasıyla meydana gelir.

Kıl dönmesi erkeklerde, kadınlara kıyasla 3 kat daha fazla görülüyor. Kıl dönmesinin en sık görüldüğü yaş dilimi ise 15-25 yaş arası. Kilolu olmak, gün içerisinde fazla oturmak ve çok terlemek, kıl dönmesine neden olan faktörler arasında yer alıyor. Yürürken ya da otururken kalça kaslarının hareketleri ile kıllar daha da derine gömülüyor, bu durum da kıl dönmesine neden oluyor. Özetle kıl dönmesi, kılın cildi delerek cilt altına yerleşmesiyle meydana gelir. Özellikle kuyruk sokumu bölgesinde sıkça gözlemlenir. Kuyruk sokumu bölgesinde oluşmasının başlıca sebebi bu bölgenin kıllı bir yapıya sahip olmasıdır. Kıl dönmesi belirtileri arasında;

Akıntı
Ağrı
Kaşıntı
Yanma hissi görülür.

Kıl dönmesi daha çok kalça arasındaki bölgede gözlemlense de koltuk altı, göbek veya kasıkta da meydana gelebilir.

Hafif kıl dönmesi olan hastalarda sadece epilasyon ve lokal bakım/banyolarla bu durum gerileyebiliyor.

Kıl Dönmesi Ameliyatı

Kıl dönmesi hastalığında ameliyatın çok dikkatli yapılması gerekir ve özellikle bu hastalığın nüksetmiş hastalara uygulanması gerekir. Gereksiz yapılan ameliyatlarda basit gibi görünen kıl dönmesi inatçı yaralar yüzünden bir kabusa dönüşebilir.

Tedavi edilemeyecek kadar yayılmış durumlarda ise hastalıklı dokunun çıkarılması zorunludur. Bu alan çıkarıldıktan sonra oluşan defektin dikilmesi nedeniyle deriden çatlama, oyukluk oluşması ve derinin gerilmesi sebebiyle yeni sinüslerin oluşabilir. Yine ameliyat sonrası oluşan gerginlik nedeniyle hareket kısıtlılığı oluşmaktadır. Yara açık bırakılırsa eğer aylar süren pansumanlar gündeme gelebilir. Bu nedenle kıl dönmesi ameliyatının konusunda uzman bir hekim tarafından yapılması gereklidir.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası

Kıl dönmesi operasyonundan sonra iyileşme süreci operasyonun seyrine göre değişiklik göstermektedir. Eğer yapılan işlem kristalize fenol ise iyileşme süreci en az 6 veya 8 hafta arayı bulmaktadır. Bu süreç açık cerrahide 8 ila 10 hafta, yarı kapalı yöntemler ise 3 ila 4 haftayı bulabilmektedir. Kıl dönmesi operasyonu sonrası hastaların günlük işlerine dönme süreleri 2 ila 10 hafta arasında değişebilir. Hastaların operasyon sonrasında da dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar evde yapılabilecek basit bakımlar ve hekimin önerdiği ilaçların düzenli kullanımıyla sağlanabilir. Kıl dönmesi operasyonu sonrasında hastaların operasyon bölgesine bakım yapmaları oldukça önemlidir. Örneğin her gün sıcak suyla duş alınması, bölgenin tüy dökücü kremler veya lazer operasyonlarla kıllardan uzak tutulması, bölgenin terden uzak tutulması oldukça önemlidir.

Kıl Dönmesi Tedavi Sonrasında Tekrarlar mı?

Doğru tedavi yöntemi kullanılırsa başarı ortalaması oldukça yükselecektir.